Jak leczyć grypę jelitową? Sprawdź czy wiesz już o niej wszystko!

Grypa żołądkowa, inaczej nazywana grypą jelitową jest wirusowym  zakażeniem układu pokarmowego  wywołanym przez różnego rodzaju wirusy , które nie są wirusami  grypy. Jest to choroba bardzo zaraźliwa przez co często chorują na nią całe rodziny a w szczególności dzieci. Podstawową zasadą zapobiegania zarażeniu jest higiena osobista i pokarmowa. Objawy grypy żołądkowej to głównie biegunkamdłości i skurcze żołądka. Łatwo możemy ją pomylić z innymi dolegliwościami żołądkowymi.

Czy wiesz jak przebiega grypa jelitowa?

Pierwsze objawy pojawiają się najczęściej do dwóch dni po kontakcie z chorym a jej  rozwój jest gwałtowny, Nieprzyjemne dolegliwości w grypie jelitowej trwają około 5 dni, podczas których powinniśmy unikać kontaktu z chorym, gdyż  w tym czasie wirusy łatwo się przenoszą na kolejne osoby. Obecnie istnieje 7 zdiagnozowanych grup rotawirusów, z których tylko 3 stanowią poważne zagrożenie ze względu na swoją zaraźliwość. 

Co jeść i jak się leczyć gdy pojawią się pierwsze objawy?

Jeśli zachorujemy na grypę żołądkową pamiętajmy o tym by się nie odwodnić. Chorobie towarzyszy intensywna biegunka i częste wymioty, które mogą przyczynić się do poważnego w skutkach odwodnienia. Trzeba szczególnie zwrócić uwagę na uzupełnianie płynów i elektrolitów. Można je  kupić w aptekach w postaci tabletek musujących i saszetek rozpuszczalnych. W trakcie choroby należy wypijać co najmniej 2 litry  płynów. W tym celu najlepiej sprawdzi się  niegazowana woda o temperaturze pokojowej, którą powinniśmy pić powoli aby nie wywołać nagłych wymiotów. Lekko osolona woda zachowuje równowagę elektrolitową organizmu i uchroni nas przed skurczami mięśni i objawami osłabienia. U dzieci najlepszym sposobem na nawodnienie organizmu są kroplówki. Zalecane są również słabe napary i herbatki ziołowe z rumianku, mięty, melisy i nagietka. 

W trakcie trwania choroby zaleca się przestrzeganie odpowiedniej diety nie obciążającej dodatkowo układu pokarmowego. Pierwszego dnia zalecane jest stosowanie tzw. głodówki ale tylko w przypadku osób dorosłych. Dzieci powinny przyjmować posiłki lekkie typu kaszki, kleiki lub musy w małych ilościach w towarzystwie dużej ilości płynów.  

W kolejnych dniach zakażenia zalecane jest spożywanie bardzo małych ilości pożywienia. Posiłki nie powinny być gorące ani ostre. Przy problemach z układem pokarmowym bardzo pomaga napar z siemienia lnianego. Co wieczór należy zalać łyżeczkę siemienia połową szklanki wrzątki i odstawić pod przykryciem na całą noc. Płyn wypijamy rano przed jedzeniem. Kłopoty żołądkowe łagodzi również ziołowo-miodowy specyfik. Rozdrabniamy po pół łyżeczki korzenia goryczki, siemienia lnianego, anyżu i prawoślazu oraz łyżeczkę rumianku. Powstały proszek mieszamy z kilkoma łyżeczkami miodu. Zalecana dawka to 4 łyżeczki dziennie. 

Jeśli w trakcie choroby objawy były nasilone warto zadbać o takie narządy jak wątroba czy nerki. Aby wspomóc wątrobę można pić napar z dziurawca, krwawnika i kwiatów czarnego bzu. Dla poprawy pracy nerek skuteczny będzie napar z liści brzozy i borówki. Łyżkę mieszanki ziół zaparza się szklanką wrzątku i pije do 3 szklanek dziennie. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl