Olej z czarnuszki, poznaj właściwości oraz prawidłowe zastosowanie

Czarnuszkę spotkać możemy w dwóch formach, oleju oraz jako nasiona. Jeżeli do tej pory nie słyszeliście o jej leczniczych właściwościach, możliwościach jej wykorzystania, zebraliśmy kilka ciekawostek oraz porad, z którymi warto się zapoznać. Posiada ona aksamitne, wyraźnie czarne nasiona, których historia sięga starożytnego Egiptu, gdzie stosowana była jako lekarstwo na wiele chorób oraz dolegliwości. Co jeszcze warto o niej wiedzieć?

W ciągu wielu lat nieraz dowodzono, że czarnuszka jest w stanie poradzić sobie tam, gdzie nawet standardowe antybiotyki nie miały większych szans. Często porównywana jest, w kontekście możliwości i zastosowania, do oleju z oregano, które stosować można w przypadku zakażenia pałeczką ropy błękitnej czy gronkowca. W jej skład wchodzi tymol, tymochinon oraz tymohydrokin, które chociaż straszne z nazwy, tworzą synergię wspomagającą nawzajem swoje właściwości. Dlaczego czarnuszkę warto poznać bliżej?

Właściwości lecznicze czarnuszki

Dla wielu osób czarnuszka jest jednym z podstawowych środków wspomagających działanie lecznicze, wspomagające. Zalecana jest przede wszystkim alergikom oraz osobom, które wykazują się dużym problemem związanym z odpornością organizmu. Dzieje się tak poprzez pozytywny wpływ na układ immunologiczny, wspomagającym tym już na wstępnym etapie radzenie sobie z przeziębieniem oraz grypą. Działa mocno antywirusowo, antybakteryjnie, pomaga walczyć chociażby z infekcją zatok.

Czarnuszka to także bardzo istotny środek dla osób starszych, pomagając przede wszystkim w znacznym stopniu obniżyć ciśnienie krwi, hamując także rozwój miażdżycy. Z dodatkowych plusów, zapobiega również tworzeniu się kamieni nerkowych, regulując także poziom cukru we krwi. Pomaga także w przeprowadzeniu skutecznych działań prewencyjnych związanych z osteoporozą. Często korzystają z niej również anemicy, głównie dzięki właściwościom pozwalającym na podniesienie poziomu hemoglobiny.

W jaki sposób wykorzystać czarnuszkę?

Zastosowań czarnuszki jest wiele, biorąc więc pod uwagę jej bardzo silne, pozytywne właściwości bez problemu powinniśmy dać radę by włączyć ją do naszej codziennej diety. Wystarczy bowiem, że dodamy ją do chleba, zupy, sałatki czy po prostu codziennych kanapek by tak niewielkim kosztem wspomóc działanie naszego organizmu. Z czarnuszki przygotowuje się także herbatę, co jest ciekawym i przydatnym rozwiązaniem w szczególności zimą, gdy tej odporności nam brakuje.

Wykorzystać możemy także olej z czarnuszki, nie każdemu bowiem smak nasion musi odpowiadać. Od możliwości spożywania 2-3 łyżek dziennie doustnie, po wcieranie we włosy oraz skórę, sposobów wykorzystania czarnuszki jest bardzo dużo. Ponieważ często stosowana jest jako przyprawa, nie tylko przyniesie nam działanie zdrowotne lecz także znacząco poprawy smak spożywanych każdego dnia potraw. Idealnie pasuje tak do starszych jak i młodszych osób, dzięki czemu w prosty sposób zabezpieczyć możemy całą rodzinę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl