Produkt dnia
A-Z Papaja 1.3g 60 kaps.
A-Z Papaja 1.3g 60 kaps.
23,89 zł 20,10 zł
szt.
Moilec 10 tabletek
Moilec 10 tabletek
5,19 zł 4,42 zł
szt.
Collaflex 60 kapsułek
Collaflex 60 kapsułek
31,58 zł
szt.
Garfe  60 kapsułek
Garfe 60 kapsułek
26,99 zł 16,99 zł
szt.
Termometr bezdotykowy Novama White T1s
Termometr bezdotykowy Novama White T1s
96,49 zł 85,49 zł
szt.
Uriage Hyseac żel oczyszczający 150 ml
Uriage Hyseac żel oczyszczający 150 ml
25,99 zł 9,00 zł
szt.
A-Z Garcinia Plus 500mg 60 kaps.
A-Z Garcinia Plus 500mg 60 kaps.
18,95 zł
szt.
Avene Cold Cream balsam do ust 15 ml
Avene Cold Cream balsam do ust 15 ml
19,75 zł 14,00 zł
szt.
Novaclear Płyn micelarny 3w1 200 ml
Novaclear Płyn micelarny 3w1 200 ml
15,60 zł 10,60 zł
szt.
ACTIVLAB Witamina D3 + K2 Extra 30 tabl.
ACTIVLAB Witamina D3 + K2 Extra 30 tabl.
15,99 zł 12,99 zł
szt.
GlySkinCare INTENSE C serum na przebarwienia 30ml
GlySkinCare INTENSE C serum na przebarwienia 30ml
56,99 zł 49,90 zł
szt.
Zdrowe i ekologiczne śniadanie, co jeść by wspomóc organizm?

Śniadanie to pierwszy posiłek w ciągu dnia. Ta cecha jest powszechnie uznawanym i akceptowanym atrybutem tego posiłku. Różnorodność odżywiania na całym świecie utrudnia opracowanie jednej, uniwersalnej definicji. Dobór produktów i zwyczaje śniadaniowe ludzi żyjących w różnych krajach są zdecydowanie odmienne i zależą od dostępu do żywności, od tradycji i warunków życia.

Generalnie śniadanie jest definiowane jako pierwszy posiłek w ciągu dnia i oznacza spożywanie żywności o konsystencji stałej w ilości większej niż „śladowa” w godzinach porannych. Wyróżnikiem śniadania jest jedzenie żywności o konsystencji stałej. Najczęściej składa się z jednego lub kilku produktów o różnym składzie oraz napoju. Jest to zazwyczaj żywność typowa dla danej kultury i społeczności, ale nie kwestionuje się spożywania żywności mniej typowej, co wynika z potrzeby wygody lub przyjmowania obcych wzorów odżywiania.

 

Co jeść by wspomóc organizm? 

 

Śniadanie należy spożywać w ciągu 30 minut od przebudzenia. Organizm podczas snu zwalnia metabolizm, dlatego by przywrócić ją do normalnego/ prawidłowego poziomu. Pod względem kaloryczności śniadanie znajduje się na 2 miejscu po obiedzie, więc powinno dostarczać około 500 – 700 kcal. Najlepiej na śniadanie spożywać produkty bogate w białko, gdyż dłużej czujemy się syci oraz następuje przyspieszenie o 25 proc. podstawowej przemiany materii. Ważne są również warzywa oraz owoce, będącego źródłem błonnika, regulującego pracę jelit oraz zwiększającego uczucie sytości. Ponadto warzywa i owoce są bogate w witaminy i sole mineralne zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Dodatkiem powinny być produkty mleczne, czyli jakiś naturalny twarożek, serek, jogurt, oczywiście bez cukru, a także warzywa i owoce do każdego posiłku. Jak mamy kanapkę na śniadanie, to nie powinien to być tylko plasterek pomidora, bo tego nie liczymy za porcję warzyw, tylko osobno jeszcze jakiś pojemniczek czy talerzyk z warzywami. Nasza dieta jest generalnie bardzo monotonna. Przede wszystkim śniadanie to zwykle kanapka z serem żółtym, kanapka z wędliną, kanapka z kremem czekoladowym, żeby dać tę energię na cały dzień, ale nie jest to do końca prawda, bo takie kremy zawierają bardzo dużo tłuszczu, który jest bardzo powoli przyswajany przez organizm.

Na śniadanie bez kanapek nie musimy wybierać jedynie płatków owsianych. Dobrym zamiennikiem owsianki będzie komosanka. Do jej zrobienia możemy użyć komosy ryżowej białej, czerwonej lub czarnej. Ja najbardziej lubię quinoa w wersji białych ziarenek, bo ten rodzaj komosy przygotowuje się najszybciej. Komosa ryżowa biała jest gotowa w 15 minut, gotowanie komosy czarnej zajmuje trochę więcej czasu (20-25 min.). Przed gotowaniem wystarczy opłukać komosę na dużym sitku, tak aby pozbyć się gorzkiego smaku. Opłukaną komosę wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (1 część komosy na 2 części wody). Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 min., aż cała woda się wchłonie. Na jedną porcję potrzeba zazwyczaj 6 łyżek komosy (pół szklanki). Komosankę przekładamy do miseczki i dodajemy do niej klasyczne „owsiankowe” dodatki, tj. łyżeczkę masła orzechowego, świeże owoce (starte jabłko, banan), cynamon, łyżeczkę syropu klonowego, migdały. Takie śniadanie jest pełne składników odżywczych, bo komosa to bogate źródło białka, magnezu i fosforu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl